lørdag den 19. april 2014

Blomster på biotop


Latinsk navn: Taraxacum officinale
Engelsk navn: Dandelion
Gruppe: Urter 
Klasse: Tokimbladet 

Fandens mælkebøtte eller løvetand er en meget almindelig og vidt udbredt urt i Danmark. Den vokser langs veje, på overdrev, i haver, mellem brosten og fortovsfliser i byer, på marker, enge, i klitter og på strandenge.

Stængel og blade
Mælkebøttens blade er samlet i en roset tæt ved jorden. Bladene er høvlformede med nedadvendte, spidse flige. Stænglen er hul og bladløs. Mælkebøtter indeholder desuden en hvid, mælkeagtig plantesaft.

Blomster og frugter
Urtens blomster er samlet i store, gule og enlige blomsterkurve. Enkeltblomsterne har tungeformede kroner. Plantens frugt er en nød med et langt næb og en krans af fnokstråler. Mælkebøttens frugter befrugtes dog ikke, da urten er selvbestøver og udvikler kloner.

Fakta:

Fandens mælkebøtte er meget besværlig at bekæmpe, da den formerer sig meget kraftigt med rodskud og løsrevne plantedele, der også kan danne nye planter. Derudover spredes frøene med vinden, idet frugten kan svæve på grundf af den hårformede fnok 

GUL ÅKANDE

Latinsk navn: Nuphar lutea
Engelsk navn: Yellow waterlily
Gruppe: Urter 
Klasse: Tokimbladet 
Orden: Åkandeordenen 
Familie: Åkandefamilien

Gul åkande er temmelig almindelig i det meste af Danmark. Vandplanten vokser i næringsrige søer, damme, grøfter, rolige åer og i vandløb med op til 4-5 meter dybt vand.

Stængel og blade
Åkanden har en tyk jordstængel. Fra jordstænglen udgår både korte stilke med undervandsblade og lange stilke med flydeblade eller blomster. Flydebladene er store, ovale og grønne med et indhak ved stilken, og bladoversiden er dækket af et lag voks. Det forhindrer spalteåbningerne i at blive tilstoppet.

Blomster
Gul åkandes blomster er store og gule. De består af talrige kroblade og støvblade samt et støvfang. Blomsterne bestøves af insekter, der tiltrækkes af blomsterne kraftige duft.

Fakta

  • Voksesteder: Sø og vandløb
  • Flerårig
  • Længde (jordstængel): Op til 4 m
  • Rod: Jordstængel
  • Blade: Ovale eller runde
  • Blomstrer: Juni-august
  • Frugt: Bæragtig kapsel


Vidste du det?
Gul åkandes frugter er bæragtige kapsler med mange frø. Frugterne ligner kander uden hak og tud, hvilket er grunden til plantens navn. Når frøene er modne, frigør frugten sig fra stænglen og flyder rundt på vandet. Efter noget tid synker frøene dog til bunds, hvor de slår rod.





Latinsk navn: Caltha palustris 
Engelsk navn: Marsh marigold Gruppe: Urter 
Klasse: Tokimbladet 
Orden: Korsblomstordenen 
Familie: Korsblomstfamilien 
  
Engkarse er almindelig i det meste af Danmark. Planten vokser på fugtig jordbund ved søbredder, i grøfter, moser og på våde enge. 

Blade Engkarsen er en opret plante med fjersnitdelte, grønne blade med op til 10 småblade uden stilk. Småbladene på de nederste blade er mere afrundede end på de øverste, hvor småbladene er nærmest linieformede. 

Blomster og frugter Blomsterne er lyserøde eller lilla med gule støvknapper. De består af 4 kronblade, som danner et kors. Blomsterne sidder i en klase eller en halvskærm. Plantens frugter er linieformede skulper, der er 2-3 cm. lange. 

Fakta 
•Voksesteder: Sø og vandløb 
•Flerårig 
•Højde: 15-50 cm 
•Rod: ?
•Blade: Fjersnitdelte 
•Blomstrer: Maj-juni 
•Frugt: Skulpe 

Vidste du det? Når frugterne er modne, rulles klapperne på frugten op, hvorved frøene slynges op til 2 meter væk og spredes på den måde. Engkarse tilhører springklap-slægten 

KILDE: http://www.naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/urter/item/engkarse?category_id=73

Ingen kommentarer:

Send en kommentar