lørdag den 10. maj 2014

Bål og sydegrube


Der lå en vejledning på en sydegrube på sidste indkald til seminariet, jeg fandt det spændende og tog et kopi af sydegruben

Der slæbes brænde til bål og sydegrube, børnene kan deltage og synes det er helt fantastisk, at slæbe brænde

Og der slæbes😉😉😉

Og igen....

Så har jeg taget det første spadestik til min udendørsovn✔️

Børnene vil gerne hjælpe til..

Det er nu sjovest med den store spade😄😄😄

Hullet skal jævnes og børnene tager de små plastikskovle og graver videre.

Så er hullet i top👍

Men den skal lige tjekkes efter endnu engang inden vi kan foer den med sten.

Der ligges 2 lag sten i bunden og sten op langs siden. Hullet er 2 spadestik dyb, og 2*2 spadestik i diameter.
Der tændes bål....
Der samlet skraber til at dække bunden..

Og skvalderkål som kødet bliver dækket i, eller svøber ind i...

Der skal mange til, rigtigt mange

Efter bålet har brædt i 2 timer. Fyldes mere brænde på og der ligges over sten på så de også kan blive varme...

Så bliver der gravet hul til bådplads i haven, vi skal have et sted at komme af med alle gløderne fra sydegruben...

Så skal brænde og gløder til bålpladsen.

Det er lidt besværligt, men det går

Stenene dækkes af skrabere, derefter skvalderkål og kødet ligges i hullet. Der kommer igen skvalderkål på.

Derefter skrabere...

Og tilsidst raraberblade, som jeg hentede i naboenshave. Siger mange tak😉

De sidste varme sten placeres i hullet at kødet også får varme ovenfra.

Der kommes tørv på.... Meeeen vi gjorde en fejl, tørvet skulle vendes med græsset ned af, ellers afgiver den meeeget jord😳ned i sydegruben... Lært af erfaring

Den sidste sten placeres 

Der er nemt at tænde bål, nu hvor der er godt gang i gløderne fra sydegruben.

Der lavet et brød i en springform, som placeres i en godt varm bålgryde med sand i bunden...

Det regner meget, hvordan undgår vi brødet bliver alt for vådt...

Vi sætter en stol for, som kan tage regnen😄😄👍✔️

Spændende øjeblik er kødet nok. Det har fået 3 timer???

Sydegruben afmonteres forsigtigt, for at undgå alt for meget jord i maden.

Bladene fjernes...

Her er kødet, det var super lækkert.. Dejlig smagsoplevelse.


Brødet blev lidt sort...

En super aktivitet, hvor nærvær, socialsamvær og naturoplevelser er højsædet.... Og så gør det jo ikke noget, at der er lidt til ganen bagefter...


Der er plads til nogle finjusteringer af sydegruben, jeg skal have gravet siderne skrå, af 2 årsager, stenen langs siderne ligger bedre fast og det er lettere at komme til at arbejde i gruben, da det vil give mere arbejdsplads, det skal helt sikkert gentages...

Det er en kultur historisk vinkel, at lave mad som man gjorde i jernalderen, det er også et sanselig/æstetisk vinkel. Man får en duft og smagsoplevelse. Alle kan være med, og man er et med naturen. Man bruger af naturens ressourcer, men giver naturen mulighed for reproduktion, da skrabberne  og skvalderkålene ikke bliver taget op med rod.

Så er der lavet nyt bål, vi skal lave popcorn.

Så er der plantet krydderurter til bålmad. Purløg, persille, fransk estagon, karry, basilikum og citron melisse. Herligt😊😊

1 kommentar:

  1. Det ser spændende ud :-) og så fik I også lige en bålplads i haven

    SvarSlet